Curriculum Vitae

Intussen een vaste waarde binnen het hedendaags koorleven en zelfs in brede kringen buiten Roeselare en Brugge, kreeg het Roeselaars Kamerkoor hiervan ook de bevestiging vanuit de cultuurdienst van de stad Roeselare met de titel Cultureel Ambassadeur Roeselare 2016-2018. Het koor heeft de ambitie iets meer te betekenen binnen het kunst- en cultuurlandschap dat de eigen stadsgrenzen overstijgt. Onze groep bestaat uit getalenteerde zangers van Roeselare en de grote omgeving die een gevarieerd repertoire brengen van Renaissance tot hedendaagse muziek en dit op een hoog niveau.

Vijfendertig jaar geleden is het koor gestart onder leiding van Dirk Blockeel, waarna Hans Van Daele het dirigeerstokje overnam. Intussen staat het Roeselaars Kamerkoor onder de bezielende leiding van Bart Naessens en hebben ze al heel wat mooie projecten weten te realiseren voor een heel enthousiast publiek en dan denken we in de eerste plaats aan pareltjes uit de koormuziek in de intussen bekende en beklijvende passieconcerten met “Membra Jesu Nostri” van D. Buxtehude, Ein Deutsches Requiem van J. Brahms, Via Crucis van F. Liszt en het Requiem van G. Fauré, het wereldberoemde Miserere van G. Allegri, het Requiem van W. A. Mozart, het zeer gesmaakte en intense Stabat Mater van A. Dvorak, de dubbelkorige motetten en psalmen van F. Mendelssohn en H. Howells en de Petite Messe Solennelle van G. Rossini.

Het Roeselaars Kamerkoor ambieert ook om op regelmatige basis te participeren in plaatselijke initiatieven én anderzijds is het een blijvende uitdaging om het werk van de grote Roeselaarse componist Adriaen Willaert verder te laten horen. We vermelden hier graag de komische madrigaalopera “La barca di Venezia per Padova” van A. Banchieri in het kader van de kanaalfeesten en meerdere optredens met werk van Adriaen Willaert (o.a. Viva Venezia!, de herdenkingsviering n.a.v. zijn sterfdatum, de eigen jubileumviering, het hommageconcert A. Willaert in de Spil in 2013, het muzikaal opluisteren bij de oprichting van de Marnixring Adriaen Willaert in september 2015). In juni 2017 wordt het officieel huldemonument voor Adriaen Willaert ingehuldigd waarop het Roeselaars Kamerkoor ook het huldeconcert mag verzorgen en in het najaar volgt een herneming van ‘La Barca’ maar nu in een heel bijzondere setting, namelijk i.s.m. het Spiegeltheater én in een professionele regie van Marieke De Maré.

Het Roeselaars Kamerkoor steekt echter ook de grenzen over… In 2014 trokken ze naar de bruisende lichtstad Parijs, terwijl ze in de zomer van 2016 concerteerden in Rome. De eerdere contacten met het wereldvermaarde Britse ensemble Stile Antico in 2011 leidden niet alleen tot een interessante workshop en een gezamenlijk concert, maar dit zal ook in 2018 een vervolg krijgen met een uitwisselingsproject in Oxford.